Vertikalskæring, alt hvad du behøver at vide | Med klar trin-for-trin plan
I denne vejledning vil vi beskrive alt, hvad du behøver at vide om vertikalskæring. Vi forklarer, hvordan processen fungerer, hvilke fordele og ulemper der er i forbindelse med at vertikalskære, samt en masse yderligere tips. Dette gør du hurtigt kan opnå en grøn og sund græsplæne, som dine naboer vil misunde.
INDHOLDSFORTEGNELSE:
- Problemet med vertikalskæring
- Vi rådgiver dig gerne
- Hvad er vertikalskæring?
- Hvorfor skal jeg vertikalskære?
- Hvornår skal jeg vertikalskære?
- På hvilket tidspunkt på dagen skal jeg vertikalskære?
- Hvor ofte skal jeg vertikalskære min græsplæne?
- Skal jeg bruge en motoriseret vertikalskærer eller en rive?
- Hvordan vertikalskærer jeg bedst?
- Efterbehandling – Hvad gør jeg efter vertikalskæringen?
- Hvad med topdress?
Problemet med vertikalskæring
Når man vertikalskærer en plæne foregår dette ved, at man skærer lodret ned i plænen, så mos og dødt græs fjernes, og plænen kan få lys og luft. Dette er en hurtig måde at fjerne filt og mos, men vi råder dog alligevel til forsigtighed. Vi ser alt for ofte, at vertikalskæring skader mere end det gavner, da det er en meget voldsom behandling, ikke mindst hvis det ikke bliver gjort korrekt. Fordelene ved vertikalskæring – som fx at komme af med mosset – kan ved den typiske villahave sagtens opnås eksempelvis via vores behandlinger, og ved at plænen bliver klippet korrekt.
Vi rådgiver dig gerne
Har du allerede en af vores populære servicepakker og overvejer du at vertikalskære din græsplæne, anbefaler vi dig, at du først spørger os til råds. Vi kan desværre ikke vertikalskære din plæne for dig, men ved vores servicebesøg vil vi nemlig meget gerne rådgive dig og har her mulighed for at inspicere plænen, så vi finder det helt rigtige tidspunkt mm. til at foretage vertikalskæringen.
Hvad er vertikalskæring
Vertikalskæring er en vedligeholdelsesteknik, der fjerner mos eller dødt organisk materiale (græsafklip/dødt græs) i græsplænen (også kendt som filtlaget). Filtlaget forhindrer græsset i at få luft hvilket hæmmer væksten og kan resultere i mere ukrudt og mos.
Er din plæne allerede i nogenlunde stand og udfører du vertikalskæringen korrekt, kan vertikalskæring være en effektiv metode til at opnå den helt plane og super lækre græsplæne.
Hvorfor skal jeg vertikalskære?
Græsplanter har brug for plads til at udvikle sig og trives. Græsplantens hovedvækst finder sted ved bunden (også kaldet “kronen”), som sidder ved jordlinjen. Græsstråene spirer ud af kronen – og mellemrummet mellem disse kroner dikterer væksten af en sund græsplæne.
Men hvis jordoverfladen bliver for tæt, lider græsplanterne. Mos og filt er syndere her, da de vokser mellem græskronerne og forhindrer i sidste ende ilt og næringsstoffer i at nå jorden. Filtlaget består af dødt organisk materiale (græsafklip, dødt græs, efterårsblade mm.), som kvæler plænen og forhindrer optagelsen af vand, lys, ilt og næringsstoffer. Dette betyder at en græsplæne med et stort filtlag ikke tager lige så godt imod gødning, hvilket vi naturligvis altid tager ind i vores beregninger når vi gøder plænerne i forbindelse med vores servicebesøg.
Vertikalskæring fjerner det uønskede organiske materiale mellem græskronerne og gør at græsset igen kan trives. Det er et ret hårdt arbejde (og du vil tro, at du først har ødelagt græsplænen), men gjort korrekt vil din græsplæne synligt forbedres.
Hvornår skal jeg vertikalskære?
Vertikalskæring stresser græsplænen, og derfor er det bedst kun at foretage den, mens dit græs er i god vækst. De bedste tidspunkter til at vertikalskære græsplænen er fra marts til maj og om efteråret fra slutningen af august til oktober.
Græs vokser ikke, når jordtemperaturen er under 7ºC. Pas på ikke at bruge udetemperaturen som målestok – lufttemperaturen er IKKE det samme som jordtemperaturen. Jorden opvarmes meget langsommere end luften, men den holder på varmen meget længere.
Giv din jord tid til at nå den rigtige temperatur. I de fleste tilfælde vil dette være i begyndelsen af marts, men den bedste måde at fortælle det på er at bruge et jordtermometer. Sænk termometeret 3 cm ned i jordens overflade for den mest nøjagtige aflæsning.
Vejret på dagen, hvor du oprydder din græsplæne, bør ikke være for varmt eller solrigt. En overskyet dag er bedst, og en dråbe eller to regn vil ikke skade under processen.
Oprettelse af din græsplæne belaster også græsplænen, så det er altid bedst at vertikalskære på et tidspunkt, hvor græsset vokser godt.
På hvilket tidspunkt på dagen skal jeg vertikalskære?
Det er ikke så vigtigt at vælge et bestemt tidspunkt på dagen i løbet af foråret eller efteråret. Det er slet ikke tilrådeligt at vertikalskære græsplænen overhovedet om vinteren, når jorden er kold og hård.
Tommelfingerreglen er at undgå vertikalskæring på den varmeste del af dagen, når temperaturen er over 20ºC. Græsplænen belastes hårdt af vertikalskæring, hvilket får græsset til at tørre hurtigere ud – så undgå at vertikalskære i fuld sol. Under alle omstændigheder anbefaler vi at du vander græsset godt efter vertikalskæringen så det hurtigere kan komme sig.
Hvor ofte skal jeg vertikalskære min græsplæne?
Det afhænger af, hvor meget filt eller mos netop din græsplæne producerer og hvor ambitiøs du er. Skyggefulde græsplæner er mere tilbøjelige til at have mos – så de har brug for mere regelmæssig pleje. De fleste græsplæner kan tåle en årlig vertikalskæring og går man meget op i plænen er 3-4 gange ønskværdigt. Inden for golfverdenen bliver greens typisk vertikalskåret 1 gang om måneden. Husk på – hellere lidt, men ofte.
En græsplæne, der ikke har været plejet korrekt eller vertikalskåret i lang tid, er sandsynligvis et større projekt, så at gøre vertikalskæring til en del af din årlige rutine betyder, at arbejdet bliver nemmere hver gang.
En tommelfingerregel siger at hvis filtlaget er 2 cm dybt (eller mere), kan du med fordel vertikalskære årligt. Hvis det er under 1 cm i dybden, kan du nøjes med at vertikalskære hvert andet år.
VORES RÅD: græsafklip efterladt på plænen efter klipning med bioklip skaber filt i græsplænen meget hurtigere, hvilket gør mere regelmæssig vertikalskæring mere nødvendig. Undgå derfor ekstra arbejde ved at benytte opsamler på plæneklipperen.
Skal jeg bruge en motoriseret vertikalskærer eller en rive?
En motoriseret vertikalskærer minimerer den indsats, der kræves til vertikalskæring. Mange mennesker foretrækker dog at gøre det i hånden ved at bruge en rive.
Hvis din græsplæne er større end 150 kvm, vil det dog nok være en for stor opgave for de fleste at vertikalskære med en rive.
Når du vertikalskærer din græsplæne mekanisk, kan du vælge mellem en elektrisk drevet eller en på benzin. Vi anbefaler en benzindrevet vertikalskærer til større græsplæner (medmindre du har masser af forlængerstrømkabler!). Benzindrevne maskiner er ofte mere kraftfulde – hvis du har masser af mos, der skal fjernes, er benzin et godt valg.
En ordentlig vertikalskærer er dyr i indkøb, især hvis du kun skal bruge den en gang om året, så vi anbefaler at leje en. Kontakt dit lokale havecenter eller byggemarked (fx Silvan) – de kan have maskiner du kan leje. Alternativt kan du Google “vertikalskærer til leje i nærheden af mig” eller søge på DBA.
Du kan typisk leje en vertikalskærer for omkring 400 kr. om dagen. Det er dog usandsynligt, at vertikalskæringen tager hele dagen, så find ud af, om din nabo også vil bruge den, og del prisen!
At vertikalskære din græsplæne i hånden er den mest arbejdskrævende mulighed, men – for mindre haver eller særligt problematiske områder – er det en ganske tilfredsstillende haveopgave.
Hvordan vertikalskærer jeg bedst?
Brug vores trin-for-trin guide til at finde ud af den korrekte teknik.
TRIN 1 | Slå græsset kort
Vertikalskæring af langt græs er meget vanskeligere, så sørg for at slå græs på forhånd. Klip dit græs til omkring 3 cm i længden for de bedste resultater.
TRIN 2 | Vertikalskæring
En almindelig fejl er, at folk vertikalskærer for dybt i jorden, hvilket gør arbejdet meget sværere, end det behøver at være. Derudover er en for dyb vertikalskæring ofte alt for hård ved græsset hvilket går imod hele formålet med vertikalskæringen. Gå derfor maksimalt 5 mm ned i muldjorden – dette er nok til at skære igennem græsplanternes øverste rødder, hvilket får græsplanten til at sætte nye skud.
Hvis du vertikalskærer i hånden, så start med en mindre iøjnefaldende del af din græsplæne for at få en ide om det pres, du skal lægge på.
TRIN 3 | Vertikalskær 2. gange for optimalt resultat
For at opnå de bedste resultater er det en god idé at vertikalskære mindst to gange (tre gange er til tider endnu bedre). Du vil flytte masser af organisk materiale fra plænen hver gang – sørg for at fjerne det fra plænen (og tilføje det til kompostbunken).
Start på langs til den første vertikalskæring, og derefter i en 45-graders vinkel – på denne måde er du sikker på at dække hele plænen.
Hvis din græsplæne er i en særlig dårlig stand, skal du vertikalskære den en tredje gang.
TRIN 4 | Efterbehandling, hvad gør jeg efter vertikalskæring?
Vertikalskæring er stressende for din græsplæne, og det kommer ofte til at se ud som om du har kørt en bulldozer gennem din græsplæne.
Men: Vertikalskæringen tvinger plænen i reparationstilstand, og planten frigiver væksthormon og sætter nye skud med det samme. Dette er det perfekte tidspunkt at vande plænen, og – for at opnå de bedste resultater – er det en fantastisk mulighed for at efterså.
Har du ikke en servicepakke hos os anbefaler vi en gødning med et højt indhold af kvælstof efter vertikalskæring. Kvælstof stimulerer bladudviklingen, og det forbedrer og forkorter restitutionen. Har du allerede en servicepakke bør du ikke gøde da græsplænen allerede har fået alt hvad den behøver og du derfor risikerer at overgøde ved selv at tilføje yderligere.
Eftersåning af græsplænen på dette tidspunkt stopper ukrudtsvæksten i de friske huller og fremmer en frodig tæt plæne når græsset er kommet sig. Det er dog ikke lige meget hvilken græsblanding du benytter så har du en servicepakke spørg da dine græseksperter til råds. De er også altid behjælpelige med lidt ekstra græsfrø hvis man spørger pænt 🙂
VORES RÅD: Lad ikke græsplænen tørre ud efter vertikalskæring – dit græs har brug for vand for at komme sig. Vand grundigt efter gødskning og eftersåning, og vand derefter igen en eller to gange om dagen i de næste to uger (medmindre der er masser af regn).
Hvad med topdress?
Efter at have vertikalskåret plænen er det en god ide også at topdresse. Dette er et helt kapitel for sig, men der har vi heldigvis også lavet en guide til dig. Vigtigst af alt er her at det rigtige topdress bliver benyttet og igen hjælper vi dig meget gerne med rådgivning i forbindelse med vores servicebesøg. Kontakt os gerne inden besøget og vores græseksperter vil undersøge præcis hvilken topdress der vil være korrekt for din plæne.
Hvis du har spørgsmål, er vi her for at hjælpe! Kontakt os, så hjælper vi dig gerne.