Har du husket alt inden vinteren kommer? Dagene bliver kortere, og det er ved at være tid til at få gjort græsplænen klar inden græsset går i dvale. I denne guide kommer vi ind på, hvornår du skal stoppe med at slå græs, hvad gør du med bladene på græsset og hvordan du bedst passer...
I langt de flest græsplæner vil man opleve, at der til tider kommer svampe op i forskellige områder af græsplænen. Ligesom alle andre planter i haven, er svampe en helt naturlig forekomst, og faktisk er svampene bare et sundhedstegn i plænen.
Græsplæner har brug for luft for at trives, så hvis græsplæne ikke kan “ånde” hæmmer det græssets trivsel. Problemet skyldes typisk for kompakt jord eller et “filtlag” i bunden af plænen af græsafklip og dødt græs, der danner et lag af uomsat organisk materiale.
En rotorklipper er en helt traditionel plæneklipper oftest drevet af en benzin motor. Disse vejer ofte meget og du skal her være ekstra opmærksom på risikoen for hjulspor i græsplænen og at du får ændret klipperetningen. Kniven skal slibes 2 gange om året (juni og oktober) da græsset eller bliver revet over i stedet for klippet hvilket er dårligt for græsset.
Stankelbenslarven i græsplænen kan udgøre et stort problem i mange haver. Et angreb af stankelbenslarver kendes på, at græsset går ud. Ved at undersøge rødderne kan man se et flosset gnav på rødder og rodspidser.
Et af de absolut vigtigste elementer i jagten på den flotte og sunde græsplæne er korrekt klipning. Ved at klippe korrekt og ofte opnår du en flottere, tættere og mere modstandsdygtig plæne, hvor ukrudt har svært ved at få fat.
Når bare pletter i plænen har fået lov til at være der for længe, har ukrudt og mos rig mulighed for at få rodfæste. Gødningerne, vi benytter, bevirker, at plænen hurtigt selv får lukket langt hovedparten, men er pletten større, bør den eftersås.
Mos er et stort problem i mange danske plæner, og mange haveejere kæmper hvert år en håbløs kamp mod mosset ved fx at tilføre plænen kalk eller ved at vertikalskære plænen.