Fugle, der spiser de græsfrø, som netop er spredt i forbindelse med fx eftersåning, kan være et rigtig irriterende problem. Det er jo spild af både tid, kræfter og penge og kan i værste fald resultere i, at man slet ikke opnår den tætte grønne plæne, man havde drømt om.
INDHOLDSFORTEGNELSE:
• Er det overhovedet et problem?
• Hvorfor bør man overså?
• Den korrekte eftersåning af bare pletter
• Hvilke typer fugle spiser græsfrø?
• Afledningsmanøvre med fuglefrø
• Vækstdug, halm eller topdress
• Fuglenet
• CD’er som fugleskræmsel
• Skræm fugle væk med lyd
• Rovfugle, ultralyd og fugleskræmsler
• Græsfrøsorter som fugle ikke rører
Er det overhovedet et problem?
Nej langt fra altid. Når man eftersår områder i plænen, er det helt normalt, at en del af græsfrøene bliver spist af fugle. Der skal dog heldigvis ikke mange nye græsplanter til, før hullerne i plænen stadig bliver lukket. Dette skyldes, at nye græsplanter er super effektive til at sprede sig så snart, de er etableret ordentligt.
Fugle er derfor først et rigtigt problem, hvis der er mange af dem, eller man har spredt for lidt græsfrø ud. Når det så er sagt, vil det naturligvis altid være en fordel at så mange af græsfrøene – som muligt – spirer, hvilket også er en af grundene, til altid at benytte kvalitetsfrø, som dem vi bruger i vores servicepakker.
Hvorfor bør man efterså?
En ung græsplæne er en sund græsplæne, og den bedste måde at holde dit græsplæne ungdommelig er, at efterså hvert år. Eftersåning er processen med at sprede græsfrø oven på din allerede eksisterende græsplæne, især på bare pletter eller områder hvor der ikke er meget græs, da det hjælper til med at gøre den tæt og forhindre ukrudt i at spire.
Det er særlig klogt at efterså i følgende tilfælde:
• Efter vertikalskæring – din græsplæne vil se tynd og medtaget ud, så det er det bedste tidspunkt at tilføje friske græsfrø for at hjælpe din græsplæne med at komme sig.
• Dit græs ser udpint ud efter vinteren
• Der er gule eller døende pletter i din eksisterende græsplæne
Den korrekte eftersåning af bare pletter
Er du i tvivl om hvordan græsfrø helt optimalt skal sås, anbefaler vi at du læser vores guide, ”Eftersåning ad bare pletter | Med klar trin-for-trin plan” hvor vi gennemgår hele processen.
Hvilke typer fugle spiser græsfrø?
Nogle fugle er mere almindelige i visse regioner i landet, men de mest almindelige fugle, der spiser græsfrø, er:
• Duer
• Spurve
• Finker
• Stære
Disse fugle er alle ivrige frøspisere og vil gerne æde dine græsfrø, hvis de kan. Det er også vigtigt at bemærke, at andre fugle, såsom krager og skader, også kan blive tiltrukket af din græsplæne, hvis de fornemmer, at græsfrø er til stede. De vil dog sandsynligvis ikke spise særlig mange af dine frø, men de kan stadig være en plage.
Afledningsmanøvre med fuglefrø
De mest simple løsninger er ofte de bedste. Ved at opstille et foderbræt med frit tilgængelige fuglefrø til fuglene, giver du dem en lettere adgang til føden, end de får ved at spise græsfrøene. Du vil derfor både kunne hjælpe din græsplæne og nyde synet af fuglene, der hygger sig ved foderbrættet.
Vækstdug, halm eller topdress
En vækstdug er en tynd fiberdug, som lægges over de områder, hvor man sår græs. Dette forhindrer fugle, skadedyr og insekter i adgang til området og minimerer ligeledes det ukrudt, som nemt kan komme, når der er bare pletter. Vækstdugen har derudover den fordel at den forbedrer vækstbetingelserne for græsset, da den holder på fugten og desuden bevirker, at temperaturen stiger lidt – som i et drivhus. Dette er eksempelvis også en fordel, når man eftersår i det tidlige forår, hvor temperaturerne ikke er høje. Har man ikke en fiberdug, kan halm alternativt benyttes.
Når frøene først er spiret, er det dog vigtigt at fjerne vækstdugen/halmlaget. Til dels fordi de blokere for lyset, hvilket vil hæmme væksten, men under en filtdug opstår der nemt svampesygdomme, som kan skade græsset.
Fuglenet
En anden effektiv metode til at stoppe fugle fra at spise græsfrø er, at opsætte fuglenet omkring de områder, du ønsker at holde fuglene fra. Dette vil holde fuglene væk, fordi de ikke vil kunne lande, så de vil flyve væk i søgen efter føde andre steder.
Problemet med fuglenet er dog, at mange fugle dør ved at de vikler sig ind i nettet. Løsningen er her, at sørge for nettet sidder stramt fx ved at benytte metalbure, hvilket minimerer antallet af fugle, som kommer til skade. Derudover skal du altid bruge farverige net, da fugle kan se farver og derfor har bedre mulighed for at undgå nettene. Sørg ligeledes for, at købe net af en ordentlig kvalitet, som ikke trævler. Dette blå fuglenet kunne være et godt bud. Læs gerne mere på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside.
Der er flere andre måder at afskrække fugle på, herunder:
CD’er som fugleskræmsel
Opsæt en lang snor over din græsplæne og fastgør den til hegnspæle eller træer. Træk derefter gamle CD’er en meter fra hinanden langs snorens længde. Hvis du ikke har gamle CD’er, kan du vride folie langs snoren og lade den være løs og med så stor en overflade som muligt. CD’er og/eller folie vil svinge i vinden og kaste reflekterende lys over din græsplæne, hvilket fugle finder skræmmende og derfor afskrækker dem fra at lande. Opret to til tre reflekterende snore på større græsplæner for det bedste resultat. For et 70m² område, opsættes linjer omkring 1-2m fra hinanden.
Skæm fugle væk med lyd
Afspil en optagelse af rovfugle i løbet af morgenen og tidlig aften, når fugle er mest aktive for at skræmme sultne fugle. Denne tilgang er nok ikke ideel (for dine naboer!), hvis du bor i et tætbefolket område, men det fungerer godt, hvis du bor på landet.
Rovfugle, ultralyd og fugleskræmsler
Du kan købe falske dekorative rovfugle i de fleste havecentre. Dette kan fx være en falsk ugle med roterende hoved beregnet til at skræmme de fugle, der vil spise dine græsfrø, eller en falsk rovfugl på en teleskopstang.
En anden effektiv metode er at benytte en elektrisk fugleskræmmer. Den benytter ultralydslyd, blinkende lys og et spejl på toppen af emnet til at skræmme fugle, katte, hunde mm. som kommer ind i området for emnets bevægelsesdetektor.
Alternativt kan du gå gammeldags til værks og bygge dig selv et fugleskræmsel eller købe en her. Effektiviteten af en sådan løsning er dog ofte begrænset.
Græsfrøsorter som fugle ikke bryder sig om
Visse typer græsfrø er mindre attraktive for fugle end andre. For eksempel er mange typer rajgræs og flerårigt rajgræs mindre attraktive for fugle end andre græstyper. Turfline Seedbooster er coatet (dækket) med gødning, hvilket efter sigende også skulle være ubehageligt for fuglene.
Kontakt os, hvis du har nogen spørgsmål!