fbpx
 

Topdressing mod ujævnheder

Er din græsplæne ujævn eller hullet, så kan det muligvis virke som en håbløs opgave at rette op på, men det er faktisk slet ikke så svært.


Du skal bruge en såkaldt “Topdressing”. Denne kan enten købes færdigblandet, eller du kan lave den selv, og nogle genbrugsstationer har faktisk også gratis topdressing, som også kan benyttes. Vær dog opmærksom på at den gratis topdressing svinger meget i kvalitet og kan indeholde ukrudtsfrø/sten mm.

Opskriften på en god topdressing
Vælger du at lave din egen topdressing skal du sørge for at blande den godt sammen. En almindelig skovl kan dog også bruges :-)
Vælger du at lave din egen topdressing skal du sørge for at blande den godt sammen. En almindelig skovl kan dog også bruges.

Bland 2 dele kompostmuld med 1 del sand. Dette blandingsforhold passer godt til den gennemsnitlige plæne.

Er jorden meget lerholdig, (som den ofte er her på Sjælland) anbefaler vi, at man bruger mere sand i blandingen, så den består af 1 del kompostmuld og 1 del sand. Er jorden omvendt meget sandet, kan du bruge 4-5 dele kompostmuld til en 1 del sand.

Nogle anvender rent strandsand som topdress. Vi fraråder dog generelt dette, da større fordybninger i plænen (dybere end et par centimeter) risikerer tørkepletter, da strandsand dræner langt mere end en sand/muld blanding.

Mindre huller i græsplænen

Hvis du kun har nogle få huller i græsplænen, kan du reparere dem ved at fylde dem op. Sørg for at lave en lille top, da jorden synker lidt med tiden, og efterså dernæst med gode græsfrø. Brug enten de udleverede fra os eller kvalitetsfrø som “Turfline – Eftersåning”.

 

 

Når hele plænen er ujævn

Er der mange ujævnheder, kræver det en del mere arbejde og du skal forvente det tager mellem 2-4 behandlinger, før plænen er jævn. Først skal du klippe græsset ned i en højde på ca. 4-6 cm. Klip ikke græsset lavere end 3 cm., da man ellers kan risikere at “drunke” græsplanterne i topdressingen.

Fordel derefter topdressingen nogenlunde jævnt på plænen. Vi anbefaler her, du køber en asfaltrager i byggemarkedet, da denne gør det nemt at fordele topdressingen, så den kommer ordentligt ned i ujævnheder på plænen. Slut af med at efterså med kvalitetsfrø som “Turfline – Eftersåning”.

Brug aldrig mere end 1 ton topdressing pr. 100 m2. ad gangen, da man ellers risikerer at kvæle græsset. Behandlingen bør kun foretages, når græsset er i god vækst i perioden fra d. 1. maj til d. 1. oktober.

Sæt klippehøjden op

En højere klippehøjde vil ikke som sådan afhjælpe problemet med ujævnheder, men ujævnhederne vil ikke være nær så tydelige, og plænen vil få et mere ensartet udseende. Få flere til til hvordan du klipper dig til en flot græsplæne her.

Forebyg med robotplæneklipper

Vil du undgå en ujævn plæne, er det fordelagtig at købe en robotplæneklipper. I modsætning til en almindelig motoriseret plæneklipper forårsager en robotplæneklipper ikke spor eller fordybninger i græsset og komprimerer ikke jorden. Den har et mindre klippeområde, så der er mindre sandsynlighed for, at den skaber ujævnheder. Dette gælder især, når jorden er våd/mudret.

Tromle en ujævn græsplæne

Vi anbefaler ikke at tromle græsplænen for at udjævne den. Ved at tromle græsplænen kan du maksimalt komprimere muldvarpeskud og gange fra mosegrise. Det er faktisk ofte det modsatte plænen har brug for. Nemlig en luftig, veldrænet jord. Gør du det alligevel – for fx at fjerne ormeskud eller mindre ujævnheder, benyt da en mindre tromle på max 100 kg. Vær dog opmærksom på at effekten af tromling for det meste er kortvarig.

Share on: