fbpx
 

Bekæmpelse af mos i græsplænen

Mos er et stort problem i mange danske plæner, og der er mange som hvert år kæmper en håbløs kamp mod mosset ved fx at tilføre plænen kalk eller ved at vertikalskære plænen. Desværre kommer de dog sjældent til roden af problemet, som er, når der er mos i en græsplæne.  Det er et tegn på, at græsset i plænen ikke trives.

Gødning mod mos

Gødninger, som vi i Nordsjællands Plænepleje benytter, er særligt udviklet til at bekæmpe mos væksten samtidigt med, ved at de styrker græsset og forbedrer jordforholdene. Erfaringsmæssigt ved vi, at vi med vores servicepakker nok skal komme i mål med ønsket om en mosfri plæne og oftest går det faktisk overraskende hurtigt.

Når vi har været på besøg, kan du opleve, at mosset har skiftet farve og er blevet brunt/mørkt. Dette er helt normalt og et tegn på at behandlingen virker. Den mørke farve vil selv forsvinde efter kort tid, så det er ikke nødvendigt, at du fjerner mosset – men det skader heller ikke.  

Skygge og mos

Er der meget skygge i din have, vil dette hæmme græssets sundhed markant og der også være større sandsynlighed for udfordringer med mos. Den mest optimale løsning vil altid være, om det er muligt, at tilføje mere sollys ved fx fjerne træer eller beskære dem. Desuden skal du huske at fjerne blade og andet skidt, som let lægger sig på græsset om efteråret.

Er dette ikke tilstrækkeligt eller muligt, findes der også græsfrø,som er særlig egnet til skyggefulde voksesteder. Vi anbefaler her “Turfline Skygge”, da denne blanding er den, der ligner de fleste græsplæner mest, så der ikke bliver alt for stor visuel forskel.

Vores servicepakker er særligt udviklet til blandt andet at klare udfordringer med mos
Kalk og vertikalskæring

Du skal ikke sprede kalk på plænen i håb om at fjerne mosset. Kalk skal stort set aldrig drysses på plænen på trods af, at alle byggemarkeder, havecentre mv. forsøger at sælge det i stor stil. Kalken gør jorden mere basisk, og græs gror bedst ret surt, så du får faktisk ofte forringet græssets vækstvilkår, og eftersom mosset er ligeglad med kalken, vil mosset vinde kampen over græsset.

Vi fraråder ligeledes du selv går i gang med mere omfattende metoder mod mos som vertikalskæring, uden først at konsultere os. Sådanne behandlinger skader ofte græsplænen, hvis de ikke bliver udført korrekt.

Husk at alle vores servicepakker indeholder jordforbedrende gødninger, som både styrker græsset og forbedrer jordforholdene, hvilket er særdeles effektivt i kampen mod mosset.

 

Det er i dag de færreste plæner der reelt har brug for kalk.
Hvad kan du selv gøre?

Der er flere ting, som du selv kan gøre, for at vi hurtigere kommer i mål, hvilket vi også hjælper dig med i vores klippevejledning.

Trin 1 – Klip græsset

Klip græsset mindst 2-3 gange om ugen. Vi er godt klar over, det er mere end hvad mange gør, og vi anbefaler derfor også altid robotklippere.

Trin 2 – Højeste klippehøjde

I områder med mos skal græsset være så højt som muligt (6 cm eller mere). Dette styrker græsset i dets kamp mod mosset. Du må IKKE sætte klippehøjden ned, før mosset er helt forsvundet.

Trin 3 – Ændre klipperetningen

Sørg for at ændre klipperetning hver gang du slår græsset. Dette er godt for hele plænen, men i områder med mos er det ekstra effektivt.

Trin 4 – Fordybninger og hjulspor

Undgå altid at køre i fordybninger i plænen og sørg for ikke at køre i de samme hjulspor. Læs gerne videre i afsnittet “klippevejledning”.

Trin 5 – Beskær træer

Er der meget skygge fra fx træer, så se om det er muligt at beskære dem, da mos foretrækker fugtige områder.

Trin 6 – Den sidste klipning

Husk at den sidste klipning inden vinteren er med en skarp kniv og med en høj indstilling på plæneklipperen. Dette gør, at mossets muligheder for at trives bliver markant forringet.

Share on: