fbpx
 

Forbered din græsplæne til vinteren

Har du husket alt inden vinteren kommer?

Dagene bliver kortere, og det er ved at være tid til at få gjort græsplænen klar inden græsset går i dvale. I denne guide kommer vi ind på, hvornår du skal stoppe med at slå græs, hvad gør du med bladene på græsset og hvordan du bedst passer på din plæneklipper.

Når først vinteren kommer, er der ikke meget, man kan gøre for at hjælpe ens græsplæne. Inden kulden for alvor kommer er der dog 6 vigtige opgaver, der vil hjælpe din græsplæne med at blive sund og stærk til foråret.

Winter is coming: tjeklisten

Her er opgaverne, der skal udføres inden vinteren. Du har måske allerede gjort nogle af dem? Med vores servicepakker bliver listen af ting, som skal huskes, i hvert fald markant kortere 🙂

  1. Den sidste klipning
  2. Efterse plæneklipperen
  3. Eftersyn og opbevaring af robotplæneklipper
  4. Gødning af plænen
  5. Vertikalskæring og/eller luftning
  6. Eftersåning
  7. Fjern faldne blade og grene
  8. Fjern dine havemøbler
Betydningen af at forberede din græsplæne til vinteren
Svampesygdom plæne
Svampesygdom i græsplænen (sneskimmel)

Græsplanter går i dvale om vinteren – det betyder at græsbladene ikke længere vokser, og de vigtigste vækstfunktioner lukker ned for den kolde sæson. Dette sætter en usund græsplæne i risiko for ukrudt, svampesygdomme og mos, som alle trives om vinteren.

Udfordringer med plænen i løbet af vinteren

Hvis der er bare pletter tilbage fra sommerens brug, vil ukrudt udnytte den bare jord. Hvis jorden er komprimeret og fugtig, vil mos og svampesygdomme glædeligt slå sig ned i din græsplæne. Og når disse problemer opstår, kræver de ekstra arbejde til foråret.

Så at forberede din græsplæne til vinteren betyder, at din græsplæne går ind i den kolde sæson med den bedst mulige chance for hurtigt at fremstå smuk til foråret.

Trin 1 – Den sidste klipning

Det er nok de færreste som er så heldige, men nye robotter kan også hjælpe med at fjerne blade på plænen

Du bør som udgangspunkt ikke klippe plænen på andre tider end i vækstsæsonen. Husk at den sidste klipning om efteråret skal være noget højere end i vækstsæsonen. På den måde efterlader du græsset med bladmateriale til at starte fotosyntesen. Desuden vil  græsset hurtigere blive grønt, så snart solen vender tilbage i foråret.

Du kan planlægge den sidste græsslåning, når vejret nærmer sig en konstant 6-7ºC. Hvis det stadig er for varmt, vil dit græs fortsætte med at vokse, og du risikerer at græsset vokser sig for højt, hvilket blandt andet kan resultere i sneskimmel.

Har du robot, skal du dog være ekstra opmærksom på, at robotten ikke må køre når der er rimfrost, da dette vil skade græsset. Sæt derfor robotten til at køre efter 12, så der ikke er risiko for rimfrost.

Når tiden er inde, skal du klippe din græsplæne til 5-6 cm. Hvis du efterlader det længere, kan de frosne græs knække, hvis du træder på din frosne græsplæne. Hvis du klipper det for kort, vil ukrudt, mos og svampe trives.

Det betyder, at du oftest skal slå græsset for sidste gang i midten eller slutningen af oktober – nogle gange er temperaturen så høj, at du også kan slå græsset i november.

Du kan måle jordtemperaturen med et jordtermometer eller se den online her https://www.landbrugsinfo.dk/.

Sørg for at bruge din græsopsamler til denne sidste klipning af græsplænen – efterladt græsafklip vil holde jorden fugtig og tiltrække mos og ukrudt.

Trin 2 – Efterse rotorklipperen

Få rengjort og efterset plæneklipperen grundigt inden vinteren

Når årets sidste græsslåning er overstået, kan du passende få serviceret din plæneklipper. Dette kan enten blive gjort af din forhandler, eller du kan gøre det selv.

  • Fjern tændkablet, så du undgår at komme til skade imens du servicerer din plæneklipper.

  • Hæld den gamle benzin ud, og aflever det på en genbrugsstation. Lader du tanken stå med benzin vinteren over, risikerer du at pakningerne går i stykker.

  • Rengør plæneklipperen med en håndkost. Til genstridige græsrester kan du bruge en stålhåndbørste.

  • Inspicerer olien. Er den mørk, skal du skifte den. Den gamle olie kan du fjerne med en sugesprøjte.

  • Tjek også at der er nok olie i tanken. Oliestanden skal være ved den øverste markering.

  • Tjek tændrøret og fjern skidt og savs med en stålbørste inden du sætter det i igen.

  • Smør alle bevægelige dele med olie, og efterse klingen. Er klingen sløv, skal du slibe den

  • ​​​​​​​Tjek luftfiltreret. Udskift det hvis det er beskidt.

Når plæneklipperen er efterset, skal du stille den et tørt og støvfrit sted i overdækket tilstand.

Har du en robotplæneklipper eller akku plæneklipper, skal du tage batteriet ud af maskinen og opbevare det et tørt og frostsikkert sted vinteren over. Det kan fx være i et frostsikkert skur eller indendørs. Du skal blot sørge for at temperaturen ikke kommer under frysepunktet.

NB: I løbet af vinteren anbefaler vi at du oplader batteriet et par gange – det forlænget batteriets levetid.

Trin 3 – Eftersyn og opbevaring af robotplæneklipper

Et blødt underlag som en græsplæne egner sig fint som rengøringsområde

For sikre at din robot for så lang levetid som mulig, er det vigtigt at den overvintrer korrekt. I denne lille vejledning giver vi dig tips til, hvordan den optimalt kommer gennem vinteren.

Sådan vinterklargører du robotten

Når temperaturen konstant ligger på 5-6 grader er det tid til at tage robotten ind. Start med at kontrollere batteritilstanden. Der skal altid være strøm på batteriet så sørg for at lade det op, inden du sætter den til opbevaring.

Rengøring af robotplæneklipperen

Langt de fleste robotter kan ikke tåle vand i større mængder – så undgå dette. Du bør dog altid tjekke producentens manual for specifikationer, inden du går i gang med vinterklargøreingen. Du bør altid rengøre robotten, inden den bliver sat til opbevaring og husk, at ladestationen også skal også kobles fra og rengøres. Vær opmærksom på at tjekke om de begge stadig er i ordentlig stand.

Hvis muligt tag da batteriet ud af robotten. Rengøring med trykluft/højtryksrens kan ligeledes beskadige robotter, så benyt i stedet en børste eller klud til rengøringen. Sluk robotten og benyt et blødt underlag. Afmonter knivene og rengør klippesystemet samt området omkring hjulene. Sæt herefter knivene på igen eller udskift til nye. Vær opmærksom på, at knivene for optimalt resultat bør skiftes ca. hver 3 uge -så er du i tvivl skift da knivene. Bagefter er det vigtigt, du kontrollerer at knivene kan rotere jævnt og frit.

Slut med at tørre hele robotten af så den er helt tør.

Vinteropbevaring af robotten

Opbevar altid robotten tørt og frostfri. Kontroller manualen for om ladestationen også skal opbevares indenfor.

Din robotplæneklipper og dens batteri bør opbevares tørt og frostfrit. Brug f.eks. den originale emballage. Nogle ladestationer kan tåle at stå ude om vinteren, mens andre ikke kan. Tjek derfor produktmanualen, om din ladestation tåler kulden. Hvis ikke tag den med ind til opbevaring.

Trin 4 – Gødning af plænen

Korrekt gødning er altafgørende for den sunde og flotte plæne

I august/september måned skal du sprede en god organisk gødning med højt kaliumindhold. Dette øger saltindholdet i dine græsplanter, hvilket sænker frysepunktet og forhindrer skade fra brug, når jorden er frosset.

Brug en gødning med lavt kvælstofindhold for at undgå en pludselig vækst sidst på sæsonen. Her er det vigtigt græsset i stedet bruger dets kræfter på at styrke rodnettet og blive sundt og stærkt. Gødningen vi benytter ved sidste besøg i luksuspakken, er derfor også særlig effektiv til at forberede plænen inden vinteren.

At gøde og pleje en græsplæne kan være lidt af en videnskab og det kan bestemt også være dyrt, hvis man gerne vil have en rigtig lækker græsplæne. Vi anbefaler derfor, at du anmoder om et tilbud på en af vores professionelle serviceaftaler til græsplænen, hvis du da ikke allerede har en. Vi benytter, i Nordsjællands Plænepleje udelukkende, de bedste produkter fra golfverdenen og er i de fleste tilfælde billigere end at gøre det selv.

Trin 5 – Vertikalskæring/luftning

Er forholdende til det,  kan vertikalskæring være en rigtig god ting for græsplænen

For dem som stræber efter den helt perfekte plæne uden ujævnheder, er vertikalskæring af plænen en hurtig genvej.

Hvornår er vertikalskæring en god ting for plænen?

Vertikalskæring beskadiger midlertidigt dine græsplanter. Men denne skade er gavnlig, blandt andet fordi den udløser et væksthormon, der får dine græsplanter til at vokse sundere tilbage end før. Går man efter golfbanelooket, er vertikalskæring af plænen en kæmpe hjælp.

Og hvornår frarådes vertikalskæring?
Den rigtige gødning er altafgørende for en flot og sund plæne

Rigtig mange gamle græsplæner kæmper så meget med mos og ukrudt, at de ikke kan klare en vertikalskæring. Man risikerer derfor nemt at gøre mere skade end gavn – ikke mindst hvis man ikke har 100% styr på processen. Vi anbefaler derfor, at du først får gjort din græsplæne sund og stærk – hvilket den helt sikkert bliver via vores servicepakker 💪🏻

Generelt kan man sige, at vertikalskæring med henblik på at fjerne mos ikke er anbefalelsesværdigt. Mos er et tegn på at plænen ikke bliver plejet korrekt, så den rigtige pleje vil altid være første skridt. Når plænen så er sund og stærk, kan man vælge at gå videre med vertikalskæring.

Vær også opmærksom på: Dit græs holder op med at vokse, når jorden er faldet under 7ºC. Inden da skal græsplænen have tid til at komme sig oven på vertikalskæringen og de nye græsplanter skal have tid til at få ordentligt rodfæste.

Er det så for sent nu at vertikalskære?
Nyspirede græsfrø

Ideelt set skulle du have vertikalskåret tilbage i august/september, hvilket ville have gjort at din plæne nu burde være klar til vinteren. Om det er for sent nu, afhænger af vejret, hvor du bor – så det kan meget vel allerede være for sent at vertikalskære og efterså. Derfor er det vigtigt du selv finder ud af om vejrforholdene stadig er med dig, da en plæne kun bør vertikalskæres når græsset er i god vækst.

Dette kan du gøre ved at undersøge, hvor varm jorden er i det område, du bor i. Vær opmærksom på at luft- og jordtemperaturer er forskellige – jorden holder på varmen meget længere end luften, så du kan ikke bare gå ud fra den lokale vejrudsigt. Brug i stedet et jordtermometer og mål jordtemperaturen direkte i plænen. Hvis den nærmer sig 10ºC, så vent med at vertikalskære til foråret, når det er blevet varmere igen. Du kan også altid se din jordtemperatur her https://www.landbrugsinfo.dk/.

Trin 6 – Eftersåning

Eftersåning af bare pletter er vigtigt inden vinteren

Eftersåning er processen med at udfylde huller og bare pletter, der udvikler sig over tid i din græsplæne. Bare pletter i græsplænen er guf for ukrudt, som med garanti vil udnytte den næringsrige jord og plads hvis man ikke får lukket hullerne i plænen.

Effektiviteten af eftersåning afhænger af vejret, fordi græsfrø ikke vil spire, hvis jordtemperaturen er under 10ºC. Brug et jordtermometer. Hvis din jord er for kold, spilder du en stor del af dine græsfrø. Du kan også altid se din jordtemperatur her https://www.landbrugsinfo.dk/

For mere info omkring såning af græsfrø se da vores guide “Hvorfor er der bare pletter i plænen?

Trin 7 – Fjern blade og grene

Fjern blade og alt som blokerer det sparsomme lys

Efteråret er smukt med sine røde, gule, orange og brune farver. Men de blade lander til sidst på din græsplæne, hvilket gør riven til en regelmæssig opgave i november (og endda tidligt i december, hvis det stadig er varmt).

Hvis du lader blade ligge på din græsplæne, vil de kvæle jorden og sulte din græsplæne for lys, hvilket får dine græsplanter til at dø. Det smukke tæppe af blade låser også fugtighed mellem græsset og jordoverfladen, hvilket gør det til et ideelt sted for svampesygdomme, der kan hæmme din græsplænes vækst om foråret.

Sørg for at rive flere gange om ugen på dette tidspunkt af året, og din græsplæne vil overleve ind i foråret.

At rive blade sammen på græsplænen kan dog være en temmelig uoverskuelig opgave hvis du har mange træer i haven. Vi kan derfor anbefale at du køber en blad- og græsopsamler. Denne lille maskine kan gøre opgaven markant lettere, og så egner den sig jo også godt til at fjerne bladene fra fliser mm.

Trin 8 – Fjern dine Havemøbler

Havemøbler bør fjernes fra græsset i løbet af vinteren

Det kan være fristende, at lade dine havemøbler stå ude hele vinteren, men frost og regn kan beskadige træ, glas og plastik. Og hvis dine havemøbler står på din græsplæne om vinteren, skærmer det din græsplæne fra dagslys og vand, hvilket svækker din græsplænes mulighed for at komme godt gennem vinteren.

Så opbevar dine havemøbler indendørs, hvis du kan. Hvis du ikke kan det, flyt dem væk fra din græsplæne og dæk dem med presenning for at beskytte dem mod vejret.

Er du klar til at forberede din græsplæne til vinteren? Eller virker det som en stor opgave at pleje din plæne? Husk at med en serviceaftale hos os kommer vi hjem til dig og klarer arbejdet for dig. Vi giver derudover gode råd og vejledning undervejs, tilpasset netop din plæne, og det endda til en pris som ofte er billigere end at klare det selv. Læs mere her.

Tak fordi du læste med.

Share on: